Τα Τζουμέρκα είναι ιδιαίτερα γνωστά και διάσημα επειδή υπήρξαν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της ελληνικής Κλεφτουριάς, το ονομαστό αρματολίκι. Η απότομη ορεινή φύση τους καθώς και η παρουσία μεγάλων και πολλών κτηνοτρόφων αποτελούσαν ευνοϊκούς όρους για τους Κλέφτες. Κάθε στάνη ουσιαστικά αποτελούσε μια οργανωμένη επιμελητεία των λεγομένων “μπουλουκιών” (ενόπλων σωμάτων) των Κλεφτών. Στα δε λεγόμενα τσελιγκάτα όπου οι τσέλιγκες ήταν οι αρχηγοί των πατριών των κτηνοτρόφων οι ίδιοι αποτελούσαν τους βασικούς πληροφοριοδότες των Κλεφτών. Πάνω στις απότομες ράχες αυτού του ορεινού συγκροτήματος ήταν πολύ φυσικό ν΄ αναπτυχθεί έντονο φιλελεύθερο πνεύμα το οποίο αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι Σουλτάνοι παραχωρώντας διάφορα προνόμια, όπως στα Ζαγοροχώρια

Πολιτιστικά & Λαογραφικά Ταξίδια στην Ελλάδα

Ετοιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε μια σειρά από Ταξιδιωτικά Προγράμματα στην Ελλάδα που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μια βιωματική σχέση με τόπους και μνημεία που καθόρισαν την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων της.
Μια νέα ματιά σε μέρη που όλου γνωρίζουμε, όλοι έχουμε επισκεφθεί, όλοι αγαπάμε και εννοούμε να επιστρέφουμε σε μια αναζήτηση επαναπροσδιορισμού.

Ελάτε μαζί μας λοιπόν να γνωρίσουμε τη χώρα μας στην καθημερινότητά της, για να χαρούμε τις διαδρομές της, για να απολαύσουμε την πλαστικότητα των γραμμών του «Ερμή του Πραξιτέλη», για να ακούσουμε τους ψίθυρους του αέρα στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, να αφήσουμε τη σιωπή μας να μας ταξιδέψει στον «Παράδεισο», έργο του μεγάλου καλλιτέχνη Θεοφάνη Στρελιτζά του Κρητικού, αντλώντας από τα χρώματα της νωπογραφίας του όλη τη χάρη και το μεγαλείο της τέχνης του.

Οι έμπειροι και μορφωμένοι συνοδοί μας θα χαράξουν τις ιστορικές διαδρομές της περιπλάνησής μας και θα χτίσουν με λόγια και εικόνες μία σχέση διαλεκτική φέρνοντας κοντά την Αρχαία Ελλάδα με το Βυζάντιο και τη σύγχρονη πραγματικότητα.
«Η Ιστορία είναι η μητέρα των Επιστημών» είπε κάποτε ο Ηρόδοτος, κι αυτός ο τόπος ευτύχησε να έχει πλούσια! Την κουβαλάμε μέσα μας, ορίζει το οπτικό μας πεδίο και καθορίζει την ύπαρξή μας. Ας ανατρέξουμε λοιπόν σε αυτά τα απτά δείγματα που σαν φάροι οριοθετούν την ανθρωπογεωγραφία της χώρας μας κι ας αντλήσουμε όση περισσότερη ομορφιά και μνήμη μπορούμε. Σίγουρα η απόλαυση θα είναι μοναδική!