Η χώρα του νησιού της Ίου συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία για τα οποία φημίζονται και είναι γνωστά τα νησιά του Αιγαίου! Η πόλη και πρωτεύουσα του νησιού δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα άλλα νησιά, μιας και είναι πραγματικά πανέμορφη. Η προνομιακή της θέση, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή Αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, της δίνουν σίγουρα έναν αέρα υπεροχής! Με απόσταση μόλις 2 χιλιόμετρα από το κεντρικό λιμάνι του νησιού, σας περιμένει να την ανακαλύψετε. Αν έχετε φτάσει ήδη στο λιμάνι, είστε σε πολύ καλό δρόμο! Απέχετε μόλις 10 λεπτά εάν την προσεγγίσετε με τα πόδια, ή 20 λεπτά να πάτε οδικώς.

Αν και πάλι δεν σας έχουμε πείσει, διαβάστε τα παρακάτω και σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη!

Η Χώρα της Ίου είναι χτισμένη με αμφιθεατριό στυλ σε λόφο στο δυτικό μέρος του νησιού, και είναι τοποθετημένη ακριβώς πάνω στην Αρχαία Πόλη. Για αυτό και συνδυάζει το μοντέρνο με το κλασικό τόσο αρμονικά. Εκτός από πόλος έλξης για τις εμπειρίες και την νυχτερινή διασκέδαση που προσφέρει, έχει και πλούσια ιστορία μέσα στους αιώνες! Για αυτό το λόγο και κάποια σημεία του νησιού έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Και φυσικά, δεν γίνεται να μην πούμε και για τα κατάλευκα σπίτια που αντανακλούν τον καλοκαιρινό ήλιο και δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό για αυτούς που περιπλανώνται στην Χώρα.

Αν και πάλι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο είναι να απολαύσετε τις εμπειρίες του καλοκαιριού, η Χώρα της Ίου σας το προσφέρει απλόχερα και αυτό. Τα πολυάριθμα μαγαζιά, τα εστιατόρια, τα νυχτερινά μπαράκια, οι καφετέριες και τα καφενεία θα σας ενθουσιάσουν. Το κέντρο του νησιού είναι σταθερά ένας τοπ προορισμός για βραδινή διασκέδαση. Αν προτιμάτε κάτι πιο χαλαρό, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα θα είναι εκεί για εσάς που θέλετε να απολαύσετε τη βόλτα σας.

Και μιας και αναφέρουμε τους χαλαρούς περιπάτους στη Χώρα της Ίου, πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στην Παναγία Γκρεμιώτισσα.

Ο ιδανικός περίπατος καταλήγει στην Παναγία Γκρεμιώτισσα!

Δεν υπάρχει επισκέπτης που περπατώντας στα όμορφα σοκάκια του νησιού, να μην καταλήξει στην εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας. Χτισμένη στο πιο ψηλό σημείο της Χώρας της Ίου, στέκει περήφανα συμπληρώνοντας το αρμονικό τοπίο. Αυτή η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία, είναι σύμβολο για το νησί. Το όνομα της εκκλησίας είναι πολύ χαρακτηριστικό, και σύμφωνα με τους ντόπιους, προέρχεται από το θρύλο που λέει πως η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ταξίδεψε πάνω σε μια σχεδία με ένα αναμμένο καντήλι συνέχεια δίπλα της, που δεν έσβησε ούτε από τα κύματα ούτε από τους ανέμους, οδηγώντας τους πιστούς από την τουρκοκρατούμενη Κρήτη μέχρι τις ακτές της Ίου.  

Εκτός από τα σημεία Χριστιανικού ενδιαφέροντος, το νησί έχει και πολλά αξιοθέατα! Τα αξιοθέατα του νησιού παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και είναι σίγουρα σημαντικό κομμάτι της ομορφιάς του νησιού.

Ποια αξιοθέατα πρέπει να δω;

Εκτός από τη Παναγία τη Γκρεμιώτισσα, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα μικρά διατηρητέα εκκλησάκια του νησιού. Κοντά στη Χώρα, μπορεί κάποιος να βρει και τους διάσημους Νερόμυλους της Ίου. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσετε να επισκεφθείτε το θέατρο “Οδυσσέας Ελύτης”, που αποτελεί ένα πολιτιστικό σημείο αναφοράς για το νησί της Ίου. Εξοπλιστείτε με διάθεση, και είμαστε σίγουροι πως αυτά που θα δείτε θα σας ενθουσιάσουν.