Ποια είναι τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Νάξου; Ποια αξιοθέατα πρέπει να δει κάποιος φτάνοντας στην Νάξο;

Κούρος του Απόλλωνα & Κούρος Μέλανες

Ο Κούρος του Απόλλωνα βρίσκεται στο παραθαλάσσιο χωριό του Απόλλωνα. Ένα ανδρικό άγαλμα, ύψους 10.45 μέτρων, είναι ένα από τα πιο γνωστά αρχαιολογικά ευρήματα ολόκληρης της Ελλάδας. Βρίσκεται ακόμα στο έδαφος σε οριζόντια στάση, μιας και ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και δεν τοποθετήθηκε στο σημείο για το οποίο προοριζόταν. Ο δεύτερος Κούρος του νησιού βρίσκεται κοντά στο χωριό Μέλανες. Είναι και αυτό ξαπλωμένο και μισοτελειωμένο ενώ κείτεται στο έδαφος, όπως έμεινε από τους ντόπιους τεχνίτε. Είναι λίγο πιο μικρό μιας και το ύψος δεν ξεπερνάει τα 7 μέτρα.

Ενετικοί Πύργοι

Διάσπαρτους στο εσωτερικό του νησιού θα συναντήσετε πολλούς ενετικούς πύργους. Οι πύργοι είναι ένα ακόμα στοιχείο της αρχιτεκτονικής του νησιού. Σχεδιασμένοι και χτισμένοι με υλικά του νησιού και πιο συγκεκριμένα με ναξιώτικη πέτρα, οι Ενετικοί Πύργοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάξου. Όλοι οι πύργοι έχουν ταιριάξει αρμονικά με το περιβάλλον του νησιού και έχουν γίνει μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Νάξου.

Πορτάρα της Νάξου

Η Πορτάρα της Νάξου είναι σίγουρα το πιο γνωστό αξιοθέατο της Νάξου. Επιβλητική όπως είναι, καλωσορίζει όλους τους επισκέπτες του νησιού, αφού φαίνεται από μακριά και βρίσκεται και κοντά στο λιμάνι της Χώρας. Τα τέσσερα μεγάλα κομμάτια ντόπιου μαρμάρου που το καθένα τους ζυγίζει περί τους 20 τόνους έχουν ύψος σχεδόν 6 μέτρα και πλάτος περισσότερο από 3.5 μέτρα. Είναι τα απομεινάρια του Ναού του Απόλλωνα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αν και οι εργασίες κατασκευής άρχισαν τον 6ο-7ο αιώνα π.Χ. Πιο συγκεκριμένα η Πορτάρα βρίσκεται πάνω στο νησάκι Παλάτια εκεί που βρίσκεται η είσοδος του λιμανιού της Νάξου. Σήμερα η Πορτάρα της Νάξου ενώνεται με τη στεριά με πλακοστρωμένο μονοπάτι.

Ιερό των Πηγών

Στην περιοχή των Μελάνων γύρω από το Φλεριό συναντάμε ότι έχει απομείνει από το αρχαίο υδραγωγείο. Ένα σημείο που ήταν πολύ σημαντικό για το νησί της Νάξου και κυρίως για την οικονομία του νησιού. Η περιοχή ήταν πλούσια σε μάρμαρο και άλλα ορυκτά υλικά με αποτέλεσμα μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γλυπτά των χρόνων αυτών στη Νάξο, στα γύρω νησιά και σε πολλά μέρη της Ελλάδας να συνδέονται με την εργασία στα αρχαία λατομεία σε αυτό το σημείο της Νάξου. Πλέον το σημείο είναι από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Νάξου και προσελκύει επισκέπτες ακόμα και από τα γύρω νησιά, στο πλαίσιο μονοήμερων ή ολιγόωρων εκδρομών. Η είσοδος σώζεται μέχρι σήμερα, κάτω από τοίχος που δημιουργήθηκαν αργότερα και με την πάροδο του χρόνου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχει το σχήμα και η εικόνα ολόκληρου του ιερού, που αναδεικνύει την κυκλική διάταξη της εγκατάστασης.

Ναός της Δήμητρας

Ο ναός της Δήμητρας βρίσκεται στο χωριό Σαγκρί. Ένα γνωστό και ιστορικό οικοδόμημα της αρχαίας Νάξου, ο ναός χρονολογείται στην δεκαετία 530-520 π.Χ. και είναι ιωνικού ρυθμού. Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για την λατρεία της Θεάς Δήμητρας, σύμφωνα με επιγραφές που υπάρχουν στα τοιχώματα και τους στύλους του ναού. O ναός είναι κατασκευασμένος ολόκληρος από λευκό μάρμαρο Νάξου η αρχιτεκτονική του έχει μεγάλη συνάφεια με εκείνη του Παρθενώνα, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό. Ο ναός πλέον έχει αποκατασταθεί πλήρως και είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Νάξου.

Πύργος Μπαζαίου & Πύργος Χειμάρρου

Ο Πύργος του Μπαζαίου σε απόσταση 12 χλμ από την Χώρα της Νάξου είναι ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο του νησιού της Νάξου. Αυτό συμβαίνει γιατί ο πύργος χτίστηκε το 1600 πχ και σε πρώτη φάση λειτούργησε ως μοναστήρι του Τιμίου ξύλου. Αυτό έγινε μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα. Αν και ο πύργος χρησιμοποιήθηκε ως εξοχική κατοικία για πολλά χρόνια, τα μέλη της οικογένειας Μπαζαίου δεν άργησαν να καταλάβουν την σημασία και την ιστορικότητα του πύργου. Έτσι πλέον ο πύργος λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο και στον προαύλιο χώρο του φιλοξενείται το φεστιβάλ Νάξου. Ανάμεσα στο βουνό Ζα και τη θάλασσα βρίσκεται ο Πύργος του Χειμάρρου. Είναι ένα αμυντικό οικοδόμημα, χτισμένο με διπλό τοίχος, από ντόπιο μάρμαρο. Αν και ο πύργος δεν σώζεται ολόκληρος, παραμένει εντυπωσιακός και είναι ένα τρομερό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Οι δύο αυτοί πύργοι είναι κομμάτι της μεγάλης συλλογής της Νάξου από Ενετικούς Πύργους.

Απάνω Κάστρο

Το Απάνω Κάστρο βρίσκεται σε ένα στρατηγικής σημασίας σημείο και αυτό μεταφράζεται σε ότι ήταν φρούριο για την φύλαξη της περιοχής από τους πειρατές της εποχής. Ένα ιστορικό αξιοθέατο, αφού πέρα από την ιστορικότητα του κάστρου, υπάρχουν πολλοί μύθοι και θρύλοι που το συνοδεύουν. Ένα κάστρο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την σύγχρονη ιστορία του νησιού της Νάξου. Η επίσκεψη στο Απάνω Κάστρο, είναι μια μοναδική εμπειρία, που όπως λέγεται από τους ντόπιους κατοίκους κανείς επισκέπτης της Νάξου δεν πρέπει να παραλείψει.

Κάστρο Καλόγερου & Κάστρο Απαλίρου

Τα δυο αυτά Κάστρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την σύγχρονη ιστορία της Νάξου. Βρίσκονται στην ορεινή Νάξο και στη Νότια Νάξο αντίστοιχα. Ήταν μικρές πόλεις και αμυντικά έργα, κυρίως για την εποχή που μεσουρανούσε η πειρατεία στο Αιγαίο Πέλαγος. Το κάστρο της Απαλίρου ήταν ένας από τους πλέον σημαντικούς οικισμούς κατά τα βυζαντινά χρόνια. Σε αυτό το σημείο συγκεντρώθηκε και η πόλη της Νάξου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το κάστρο του Καλόγερου είναι ένα αγαπημένο μέρος για όσους θέλουν να κάνουν πεζοπορία στο νησί της Νάξου, μιας και βρίσκεται σε ένα αρκετά μεγάλο ύψος και έχει μοναδική θέα.

Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου

Το αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και την Χώρα. Σε ένα όμορφο βενετσιάνικο οίκημα όπου και στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο μπορεί να βρει κανείς εκθέματα από τα τα νεότερα νεολιθικά έως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Το κτίριο χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και έχει από μόνο του ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Στο μουσείο μπορεί να βρει κανείς ακόμα κεραμικά και μια συλλογή γυάλινων αγγείων από τη ρωμαϊκή εποχή. Μια εξαιρετική συλλογή είναι και αυτή με εκθέματα της πρωτοκυκλαδικής περιόδου, με πολλά αυτά να είναι μοναδικά και σπάνια. Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου είναι μια γλυκιά ιστορική αναδρομή, ακόμα και για τους Έλληνες επισκέπτες του νησιού.

Αρχαιολογικό μουσείο Γρόττας

Το αρχαιολογικό μουσείο της Γρόττας βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του λιμανιού. Στην πλατεία μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό, 300 μέτρα από το λιμάνι της Χώρας. Σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, το αρχαιολογικό μουσείο φιλοξενεί όλους τους επισκέπτες της Νάξου που θέλουν να κάνουν μια περιήγηση σε σημεία που υπάρχουν αρχαία λείψανα στο ίδιο σημείο όπου αυτά βρέθηκαν κατά την ανασκαφή. Αυτό αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία και για αυτό το αρχαιολογικό μουσείο της Γρόττας είναι ένα σύγχρονο αξιοθέατο της Νάξου.Ταυτόχρονα, το μουσείο διαθέτει κατόψεις και αναπαραστάσεις της αρχαίας πόλης που βοηθούν στην εύκολη κατανόηση του χώρου από τους επισκέπτες και τους τουρίστες. Οι ανασκαφές εμφάνισαν την αρχαία μυκηναϊκή πρωτεύουσα που χρονολογείται το 1300 π.Χ. Μια δυνατή εμπειρία για τους επισκέπτες του νησιού.

Λαογραφικό Μουσείο Απείρανθου

Το Λαογραφικό Μουσείου της Απείρανθου, είναι ένα μικρό κτίριο αφού έχει μόλις 3 δωμάτια και μια μικρή αυλή. Όμως διαθέτει μερικά σημαντικά εκθέματα από την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά του νησιού. Η σύγχρονη ιστορία της Νάξου περνά μέσα από αυτό το μικρό Λαογραφικό Μουσείο στην περιοχή του Απείρανθου.

Αρχαιολογικό Μουσείο της Απείρανθου

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Απείρανθου, υπάρχουν κυρίως εκθέματα από τα προϊστορικά χρόνια και από ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί. Εκεί βρίσκονται σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα, πολλά από τα οποία έχουν μεγάλη συνάφεια με εκθέματα που βρίσκονται σε άλλα μουσεία των νησιών του Αιγαίου.