Ίσως είναι η στιγμή που περίμενες σε όλη σου τη μαθητική πορεία. Για τους πιο υπερβολικούς, ίσως  είναι οι 5 ημέρες που περίμεναν σε όλη τους, τη μέχρι τώρα, ζωή. Αυτή είναι η πενταήμερη! Άραγε πενταήμερη ή πενθήμερη; Ποικίλουν οι απόψεις. Ποιος νοιάζεται άλλωστε; Το νόημα είναι αλλού. Η πενταήμερη δεν είναι μία απλή υπόθεσή, είναι ιδέα. Είναι ξενύχτια πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά. Είναι ανυπομονησία. Είναι η χωρίς φραγμούς φαντασία σου. Είναι γέλια και φωνές. Η πενταήμερη, παιδιά μου, είναι λύτρωση και ανάμνηση. Ναι, ναι! Λύτρωση που για πέντε ολόκληρες ημέρες φεύγεις μακριά από το «γνωστό», μακριά από το ακοίμητο βλέμμα των γονιών σου, από βιβλία και θρανία. ‘Όσο για την ανάμνηση, περιμένετε και θα το διαπιστώσετε.

Η παραδοσιακή πενθήμερη σχολική εκδρομή είναι αυτή η πενταήμερη της Γ΄ Λυκείου. Είναι τότε που δεν είσαι ούτε πολύ μικρός αλλά ούτε και πολύ μεγάλος για να το ζήσεις και να το αισθανθείς στο μέγιστο. Για να γελάσεις και να χορέψεις μέχρι το παπούτσι σου να χαρακτηρίζεται ως λιωμένη σόλα.

Η ακόμη πιο παραδοσιακή πενταήμερη είναι αυτή που για προορισμό έχει – ποια άλλη – τη Θεσσαλονίκη. Τί θα πει η Ελλάδα έχει τόσα όμορφα μέρη; Όχι! Στη Θεσσαλονίκη θα πας! Και δικαιολογημένα μεταξύ μας αφού εκεί ξέρουν πως να περάσουν αλησμόνητα!

Άσε με τώρα να σου μιλήσω για μία από τις πιο σημαντικές σου απορίες. Είναι αυτό που σε ταλανίζει καιρό πριν και μέχρι και μία ημέρα πριν τη μεγάλη αναχώρηση. Τι να πάρω μαζί μου στην πενταήμερη, σκέφτεσαι. Ναι, ξέρω πόσο ζωτικής σημασίας είναι οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Και εγώ μπορώ να στις δώσω.

#1 Φωτογραφική Μηχανή

Που πας βρε άνθρωπε χωρίς φωτογραφική μηχανή; Ξέρεις πόσα καινούργια μέρη θα συναντήσεις? Ξέρεις πόσες καινούργιες, μοναδικές εικόνες θα αντικρίσουν τα μάτια σου; Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να απαθανατίσεις κάθε στιγμή, κάθε σημείο, κάθε πρόσωπο που θες να κρατήσεις στις αποτυπωμένες σε χαρτί αναμνήσεις σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις τον ταλαντούχο φίλο/συμμαθητή σου που θα αναλάβει χρέη φωτογράφου σου.

#2  Μαγιό και πετσέτα θαλάσσης

Ποτέ άλλοτε δε σκέφτηκες να βουτήξεις σε θάλασσα ή πισίνα Απρίλιο ή Μάιο μήνα, σωστα; Ε, Τώρα όχι μόνο το σκέφτεσαι αλλά θα επιδιώξεις να το κάνεις κιόλας. Είναι κάτι σαν άγραφος νόμος η ομαδική βουτιά στην πισίνα του ξενοδοχείου και συνεπώς το μαγιό κρίνεται ως άκρως απαραίτητα αξεσουάρ. Ακόμη και αν ο καιρός ευνοεί φρόντισε βγαίνοντας να σκουπιστείς καλά με την πετσέτα που θα έχεις φροντίσει να έχεις μαζί σου.  Το νου σου στα σπρωξίματα……ΣΠΛΑΑΑΤΣ!

#3 Μίνι Φαρμακείο

Εάν λοιπόν παραλείψεις το βήμα της πετσέτας μετά τη βουτιά, θα χρειαστείς σίγουρα κάποιο αντιπυρετικό.  Είσαι από τους άλλους που δε βούτηξαν; Τότε πάρε μαζί σου μερικά παυσίπονα για έναν πιθανό πονοκέφαλο ή μερικά αντισταμινικά γιατί μην ξεχνάς ότι μαζί η ξεμυαλίστρα Άνοιξη μαζί της φέρνει ένα σωρό αλλεργίες. Έσω προετοιμασμένος.

#4 Σαγιονάρες

Οι χρήσεις τους πολλαπλές. Τί να σου εξηγώ! Φρόντισε να τις φοράς όπου κι αν είσαι μέσα στο ξενοδοχείο. Η σημασία τους διττή: απολαμβάνεις άνεσης αλλά και υγιεινής ταυτόχρονα. Θα με θυμηθείς!

#5 Μην πάρεις πολλά ρούχα

Να και κάτι που δεν πρέπει να πάρεις. Πες όχι στα πολλά ρούχα, εσώρουχα, κάλτσες, κορδέλες, παπούτσια, μαντήλια κλπ. Πες όχι σε αυτόν τον εαυτό σου που σου λέει «πάρε κι αυτό μωρέ, μπορεί να το χρειαστείς.» Όχι! Δε θα το χρειαστείς. Φτιάξε στο μυαλό σου το σύνολο της κάθε μέρας και υπάκουσε το. Μην παρεκκλίνεις από αυτό. Όσο πιο ευέλικτος είσαι, τόσο πιο ωραία θα περάσεις. Άκου τον παλιό!

Μαζί σου στην πενταήμερη να πάρεις το χαμόγελό σου, την καλή σου διάθεσή και το πιο φασαριόζικο γέλιο σου. Να πάρεις την αγάπη σου για τους φίλους σου και ίσως το χτυποκάρδι σου για κάποιον/α από το άλλο τμήμα. Μαζί σου να πάρεις τον πιο ευχάριστο εαυτό σου και το μικρό παιδί που σίγουρα κρύβεις μέσα σου γιατί η πενταήμερη είναι εμπειρία ζωής.

Χαβ φαν!