Η Χερσόνησος του Μπούρτζι το πιο γνωστό αξιοθέατο στην Σκιάθο λειτουργεί πλέον σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από ότι το έχει συνηθίσει ο κόσμος. Είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο πολιτιστικό κέντρο με έναν σύγχρονο σχεδιασμό και μια αρκετά ριζοσπαστική αρχιτεκτονική. Διαθέτει αίθουσες εκδηλώσεων, χώρους συνεδριάσεων και ένα πρότυπο θερινό θέατρο. Ταυτόχρονα, στο νησάκι υπάρχει ένα καφέ που έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης για τους ντόπιους και τους επισκέπτες του νησιού.

Το καταπράσινο νησάκι, έγινε το πρώτο φρούριο του νησιού. Πιο συγκεκριμένα ιδρύθηκε από τους αδελφούς Γκίζι, οι οποίοι κατέλαβαν τη Σκιάθο το 1207. Από εκεί και έπειτα το Μπούρτζι στην Σκιάθο, γνώρισε μια μεγάλη ένδοξη και λαμπρή ιστορία. Ήταν το καμάρι των ντόπιων και ένα από το πιο δημοφιλή φρούρια στην Ελλάδα. Όμως το 1660 καταστράφηκε από το διάσημο Βενετό ναύαρχο Μοροσίνι, ο οποίος βομβάρδισε και προξένησε ζημιές και στον Παρθενώνα.

Αξιοθέατα Σκιάθου

Τα αξιοθέατα της Σκιάθου, είναι κυρίως πολιτιστικά και φυσικά αξιοθέατα. Τα ιστορικής σημασίας σημεία αναφοράς του νησιού, έχουν ρίζες κατά κύριο λόγο από την νεότερη ελληνική ιστορία και όχι τόσο πολύ από τα αρχαιοελληνικά χρόνια. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα αξιοθέατα της Σκιάθου δεν είναι εξίσου εντυπωσιακά και ιστορικά.