Σκιάθος κοσμοπολίτικη και συνάμα παραδοσιακή. Έτσι μόνο μπορείς να χαρακτηρίσεις το νησί της Σκιάθου. Το όμορφο νησί των Σποράδων ή αλλιώς το νησί του Παπαδιαμάντη φημίζεται για την γοητεία του και τα σμαραγδένια του νερά. Η Σκιάθος είναι το πιο κοντινό στη στεριά από τα νησιά των Σποράδων. Απέχει 41 ναυτ. μίλια από την πρωτεύουσα το Βόλο και έχει έκταση 48 τ.χλμ. Η Σκιάθος κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα από Πελασγούς και αργότερα πιθανόν και από Κρήτες. Από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι σήμερα ονομαζόταν πάντα Σκιάθος.

Η πρόσβαση στο νησί μπορεί να γίνει με καραβάκι από τον Άγιο Στέφανο ή τον Βόλο και δεν είναι λίγοι αυτοί που σπεύδουν να το επισκεφθούν καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, χαρακτηρίζοντας το έτσι ως όχι ένα αμιγώς καλοκαιρινό προορισμό.Κοσμική, ιδανική για τους ιστιοπλόους, που τους αρέσει η Μεσόγειος και για όσους ψάχνουν υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδομές, έχει φανατικούς φίλους από όλο την Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο συνολικά.

Ιστορία της Σκιάθου

Η Σκιάθος είναι ένα αρκετά ιστορικό νησί. Παρά την νησιώτικη ταυτότητα της δεν παύει να κρατάει αρκετά στοιχεία από τις δίπλα πόλεις της Μαγνησίας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο στα αρχαία χρόνια και ειδικά την περίοδο που ο Ξέρξης πολιορκούσε τα ελληνικά εδάφη όσο και τα νεότερα χρόνια. Ξεκινώντας από τα βυζαντινά χρόνια, η θέση της ευνοούσε στρατηγικά για το εμπόριο και την φύλαξη πλοίων από τους πειρατές. Η Σκιάθος είχε σημαντική συνεισφορά με το ναυτικό της στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και αποτέλεσε τμήμα του πρώτου ελληνικού κράτους. Εξάλλου εκεί και στην Μονή της Ευαγγελίστριας σχεδιάστηκε η πρώτη ελληνική σημαία με τον μεγάλο μπλε σταυρό.

Αξιοθέατα της Σκιάθου

Η Σκιάθος έχει μια σειρά από γνωστά αξιοθέατα σε όλες τις περιοχές της. Η πόλη της Σκιάθου είναι αρκετά δημοφιλής για την θέση της και την όμορφη αρχιτεκτονική της. Εκεί βρίσκονται μερικά ακόμα αξιοθέατα, όπως είναι για παράδειγμα η Οικία του Παπαδιαμάντη που μεγάλωσε και πέθανε στο πατρικό του σπίτι, που σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο και βρίσκεται επί της οδού Παπαδιαμάντη. Το πιο γνωστό αξιοθέατο της Σκιάθου είναι το Μπούρτζι, ένα μικρό νησάκι που πάνω του βρίσκεται ένα Ενετικό Κάστρο. Άλλο ένα νησάκι είναι για την Σκιάθο γνωστό αξιοθέατο. Αυτό είναι το νησάκι της Τσουγκριάς, ένα μικρό ακατοίκητο νησί κοντά στο λιμάνι. Όπως και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, έτσι και στην Σκιάθο, υπάρχει Κάστρο το οποίο ήταν αμυντικό οικοδόμημα απέναντι στις επιθέσεις και τις επιδρομές των πειρατών. Ένα ακόμα όμορφο αξιοθέατο του νησιού της Σκιάθου είναι ο υδροβιότοπος που βρίσκεται στην λίμνη Στροφιλιά.

Χώρα της Σκιάθου

Η Χώρα της Σκιάθου απλώνεται από την παραλία ως τους γύρω λόφους και είναι ο κύριος τόπος κατοικίας των ντόπιων και το κέντρο όλων των υπηρεσιών. Είναι το κέντρο τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και κατά τον χειμώνα. Το καλοκαίρι σφύζει από ζωή και η νυχτερινή ζωή δίνει στους επισκέπτες του νησιού ότι χρειάζονται για την διασκέδαση τους. Στην πρωτεύουσα της Σκιάθου οργανώνονται πολλές πολιτιστικές και επετειακές εκδηλώσεις καλοκαίρι και χειμώνα. Στην Χώρα συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταστήματα, οι καφετέριες και τα καταλύματα του νησιού. Υπάρχει μια καλά οργανωμένη αγορά με αρκετές επιλογές για τους επισκέπτες του νησιού.

Οικισμοί και Χωριά στην Σκιάθο

Τα χωριά της Σκιάθου βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το πλάτος και το μήκος του νησιού. Σίγουρα η πόλη είναι αυτή που συγκεντρώνει όλη την δημοσιότητα πάνω της, όμως υπάρχουν πολλά χωριά και οικισμοί που έχουν την δική τους ομορφιά και γοητεία. Τα πιο γνωστά χωριά είναι:

Πρόσβαση στην Σκιάθο

Η πρόσβαση στην Σκιάθο γίνεται με 2 τρόπους. Με καράβι και αεροπλάνο. Η Σκιάθος διαθέτει ένα όμορφο και σύγχρονο αεροδρόμιο που απέχει μόλις 3 χλμ. από την πόλη της Σκιάθου. Υπάρχει αεροπορική σύνδεση τόσο με την Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όσο και με αεροδρόμια του εξωτερικού τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πτήση  από Αθήνα διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Το λιμάνι της Σκιάθου έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα λιμάνια του Άγιου Κωνσταντίου, του Βόλου και των άλλων μεγάλων νησιών των Σποράδων. Το ταξίδι διαρκεί ανάλογα τον τύπο του πλοίου από 2,5 ώρες μέχρι 1 ώρα και 45 λεπτά. Τα ταχύπλοα που προσεγγίζουν το λιμάνι της Σκιάθου πολλές φορές έχουν και προορισμούς διαφορετικούς από τα κλειστού τύπου ferries, όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Εύβοια.

Νυχτερινή Ζωή στην Σκιάθο

Η νυχτερινή ζωή στην Σκιάθο είναι από τους βασικούς λόγους που ο τουρισμός του νησιού βιώνει μεγάλη ανάπτυξη. Οι διακοπές στα ελληνικά νησιά συνήθως συνδέονται με ειδυλλιακά τοπία σε υπέροχες περιοχές. Η Σκιάθος έχει καταφέρει να ξεχωρίζει για την νυχτερινή της ζωή. Οι μόνιμοι κάτοικοι της γνωρίζουν καλά πως να διασκεδάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αν βρεθείτε λοιπόν στην Σκιάθο προετοιμαστείτε να ζήσετε μια εμπειρία από τα καλύτερα πάρτι και μουσικά γεγονότα στη Σκιάθο. Το νησί σίγουρα δεν προσφέρεται μόνο για πάρτι μέχρι αργά το πρωί και δυνατές μουσικές. Είναι και για όλους εκείνους που προτιμούν  ήσυχες νύχτες στην παραλία με κοκτέιλ και χαλαρή μουσική. Η Σκιάθος διαθέτει νυχτερινά μαγαζιά για κάθε γούστο.

Παραλίες της Σκιάθου

Οι παραλίες της Σκιάθου μαζί με την νυχτερινή ζωή είναι από τα πιο δυνατά σημεία του νησιού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν την Σκιάθο για τις παραλίες της και τον συνδυασμό όμορφων τοπίων που έχει. Η διάσημη παραλία του νησιού είναι η παραλία Λαλάρια. Αυτή ίσως είναι και η παραλία που έκανε την Σκιάθο γνωστή. Ακόμα μια γνωστή παραλία στο νησί είναι η Μεγάλη Άμμος. Πολυσύχναστη και οργανωμένη στο μεγαλύτερο της μέρος. Μερικές οργανωμένες και δημοφιλείς παραλίες είναι η παραλία Βασιλιάς, Βρωμόλιμνος, Μπανάνας, Κολιός και Αγία Παρασκευή. Μερικές γνωστές παραλίες είναι ακόμα το Καλαμάκι, οι Αχλαδιές, ο Τρούλος, το Μανδράκι, η Ασέληνος, ο όρμος της Κεχριάς, το Κάστρο και το Λεχούνι.

Χάρτης της Σκιάθου

Ο χάρτης της Σκιάθου, μας ξεδιπλώνει ένα καταπράσινο νησί, γεμάτο όμορφα και ιδιαίτερα σημεία. Το νησί κατακλύζεται από πράσινο και όμορφες παραλίες. Σημεία με άγρια ομορφιά και καλοκαιρινές γωνιές που μόνο ένα νησί των Σποράδων θα μπορούσε να έχει. Κατά την επίσκεψη σας βρείτε έναν έντυπο χάρτη με τα πράγματα που πρέπει να δείτε και να κάνετε στο νησί. Επίσης ενημερωθείτε για τα καλύτερα σημεία από το Travel Project.

Διαμονή στην Σκιάθο

Οι διακοπές και διαμονή στο νησί της Σκιάθου είναι ένα σημείο που πρέπει να δώσετε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Το νησί διαθέτει καταλύματα, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε διάφορα σημεία. Πρέπει να βρείτε ποιο κατάλυμα ταιριάζει στις απαιτήσεις σας και ικανοποιεί τις ανάγκες σας. Βρείτε και ανακαλύψτε μέρος για την διαμονή σας στις καλύτερες τιμές.