Η Νάξος, ελληνικό νησί του Αιγαίου Πελάγους που ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και απέχει 103 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Με έκταση 429,79 τ.χλμ το νησί της Νάξου έχει μια μεγάλη ιστορία από τα αρχαία χρόνια. Με τους Θράκες και τους Πελασγούς να κατοικούν πρώτοι στο νησί και να ακολουθούν οι Κάρες, με αρχηγό τον Νάξο. Από τον αρχηγό των τελευταίων το νησί απέκτησε το όνομα του.Υπήρξε το κέντρο του αρχαϊκού κυκλαδικού πολιτισμού.Το νησί ήταν και  είναι γνωστό ως πηγή σμύριδας. Ένα πέτρωμα που είναι πλούσιου σε κορούνδιο, το οποίο μέχρι τη σύγχρονη εποχή ήταν ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα λειαντικά.

Η Νάξος, το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων,ανατολικά της Πάρου και νότια της Μυκόνου. Το μήκος των ακτών της ανέρχεται σε 148 χλμ και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι παλαιότερα η Νάξος είχε πολύ πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το νησί είναι πλούσιο σε ρέματα και είναι γεμάτο πηγές, για αυτό και η χλωρίδα του είναι αρκετά διαφορετική από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Αυτή η ιδιαιτερότητα έχει κάνει τις ακτές της Νάξου, να είναι αμμώδεις και δίπλα σε βλάστηση. Οι παραλίες της Νάξου είναι γνωστές για τις όμορφες συνθήκες και το ιδιαίτερο περιβάλλον.

Διακοπές στην Νάξο

Το νησί της Νάξου αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς προορισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων, οπότε κατά συνέπεια, είναι ένα από τα πιο γνωστά νησιά της Ελλάδας. Το νησί το επιλέγουν Έλληνες αλλά και ξένοι τουρίστες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις τους. Με όμορφες και αμμώδεις παραλίες είναι απολύτως λογικό να προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών για καλοκαιρινές διακοπές.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στην Νάξο γίνεται με 2 τρόπους. Είτε αεροπορικώς είτε με πλοίο. Το αεροπλάνο φτάνει στο λιμάνι της Νάξου από την Αθήνα, άλλα περιφερειακά αεροδρόμια και φυσικά από αεροδρόμια του εξωτερικού. Το λιμάνι της Νάξου συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και με τα περισσότερα λιμάνια των Κυκλάδων. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την περίοδο. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες τα δρομολόγια είναι καθημερινά, ενώ πολλά δρομολόγια γίνονται και μεταξύ των νησιών του Αιγαίου. Ο χρόνος του ταξιδιού διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του πλοίου και τα λιμάνια που προσεγγίζει.

Αξιοθέατα στην Νάξο

Τα αξιοθέατα στην Νάξο, έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία, καθώς και με πολιτιστικά εκθέματα. Κάνοντας μια βόλτα στην Νάξο αξίζει να βρεθεί κανείς στους Ενετικούς Πύργους και το Απάνω Κάστρο. Η Νάξος είναι γνωστή και για τους Κούρους της, σε δυο σημεία στο νησί, στο χωριό του Απόλλωνα και το χωριό Μέλανες αντίστοιχα. Στην θέση Λιβάδι και μόλις 10 χλμ έξω από την Χώρα της Νάξου, βρίσκεται το Ιερό των Υρίων, ενώ ένα καλοδιατηρημένο οικοδόμημα είναι ο Ναός της Δήμητρας στο χωριό Σαγκρί. Το νησί είναι γεμάτο πύργους και ένας που ξεχωρίζει είναι ο Πύργος του Μπαζαίου. Ένας εξίσου γνωστός και όμορφος πύργος είναι ο Πύργος του Χειμάρρου, αμέσως μετά από την Πορτάρα. Η Πορτάρα, το πιο γνωστό αξιοθέατο στην Νάξο και ένα από τα πιο γνωστά σε όλο τον κόσμο, είναι μια μεγάλη μαρμάρινη πύλη που στέκεται ψηλά στη νησίδα Παλάτια. Ένα ακόμα γνωστό αξιοθέατο είναι το κάστρο του Καλόγερου που βρίσκεται στην ορεινή Νάξο, όπως και το κάστρο του Απαλίρου που έχει μια μεγάλη ιστορία που συνδέεται με την πειρατική ιστορία του νησιού. Ένα ακόμα όμορφο αξιοθέατο στην περιοχή των Μελάνων είναι το Ιερό των Πηγών, ένα αρχαίο υδραγωγείο.

Παραλίες στην Νάξο

Η Νάξος διαθέτει μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες στις Κυκλάδες και τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Η παραλία του Αγίου Προκοπίου για παράδειγμα είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες ακόμα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε κοντινή απόσταση από τη χώρα της Νάξου η παραλία του Αγίου Γεωργίου είναι αρκετά δημοφιλείς στους επισκέπτες του νησιού. Η παραλία δίπλα στην παραλία Άγιος Προκόπιος είναι η παραλία της Αγίας Άννας, μια παραλία δίπλα σε ένα καταπράσινο δάσος. Αγιάσσος και Αλυκό, είναι ακόμα δυο όμορφες παραλίες της Νάξου. Ο Αμίτης είναι για εκείνους που ψάχνουν κάτι πιο ήσυχο, μαζί με τον όρμο του Αμπράμ. Όμορφα νερά συναντά κανείς και στις παραλίες του Απόλλωνα, της Γλυφάδας, στον όρμο του Καλάντου, στον όρμο του Λιώνα και στην Μουτσούνα. Η μεγαλύτερη παραλία της Νάξου είναι το Καστράκι με μήκος 3 χλμ. Οι παραλίες που μας κερδίζουν είναι δύο μικροί όρμοι, ο μαγευτικός Ορκός και ο Πάνορμος. Το Πυργάκι που παλαιότερα ήταν το παρατήριο για τους πειρατές και η Ψιλή Άμμος, είναι ακόμα 2 όμορφες αμμώδεις παραλίες στην Νάξο.

Χώρα της Νάξου

Η Χώρα, είναι η πρωτεύουσα της Νάξου και είναι μια από τις πιο γραφικές πόλεις των Κυκλάδων. Είναι φυσικά και ο πιο γνωστός τουριστικός προορισμός για το νησί της Νάξου. Είναι κατασκευασμένη σε ένα μικρό ύψωμα 30μ περίπου με τον κλασικό αμυντικό τρόπο και την πυκνή δόμηση. Η Πόλη της Νάξου βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο, έχει το παραδοσιακό αλλά και μοντέρνο αέρα, με τα άσπρα κτίρια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής να ξεχωρίζουν. Στην πόλη συναντά κανείς μπαράκια, καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα και μαγαζιά με σουβενίρ και ρούχα. Η πρωτεύουσα είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσει κάποιος τη βόλτα του στο νησί!

Μοναστήρια και Ναοί της Νάξου

Διάσπαρτα Μοναστήρια και εκκλησίες στην Νάξο κάνουν την εμφάνιση τους σε πολλά χωριά και περιοχές του νησιού. Η Παναγιά Δροσιανή βρίσκεται στο χωριό Μονή όπου και ξεχωρίζει για την ιστορικότητα του. Στην Χώρα της Νάξου συναντάμε τον μητροπολιτικό ναός της Νάξου,στην αρχαία αγορά, την Παναγία την Βλαχερνιώτισσα, την Παναγιά την Μυρτιδιώτισσα, στο λιμάνι, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Από εκεί και πέρα στο όμορφο και γραφικό χωριό της Απειράνθου, θα συναντήσετε την Παναγιά Απεραλίτισσα, στο χωριό Χαλκί την Παναγία της Πρωτόθρονης, στο χωριό Φιλότι την Παναγία την Φιλοτίτισσα, ενώ στον παραλιακό δρόμο από τον Απόλλωνα προς τη Χώρα της Νάξου, συναντάμε το μοναστήρι της Αγιάς. Το μοναστήρι του Φωτοδότη Χριστού, βρίσκεται βόρεια του χωριού Δανακός και η Παναγιά Υψηλοτέρα, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της κοιλάδας των Εγκαρών.

Χωριά της Νάξου

Τα χωριά της Νάξου διατηρούν την ταυτότητα τους και παραμένουν αυθεντικά. Παρότι υπάρχουν σύγχρονα χαρακτηριστικά παραμένουν γραφικά, διατηρώντας τα όμορφα στοιχεία τους που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Πέρα από την Χώρα της Νάξου που είναι και το πιο γνωστό σημείο στο νησί, η Νάξος διαθέτει μερικά ακόμα μεγάλα χωριά. Το Φιλώτι για παράδειγμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Νάξου μετά την Χώρα και έχει τους περισσότερους μόνιμους κατοίκους στο νησί. Ο Απόλλωνας είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό και μαζί με το χωριό Απείρανθος, ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα τους και την σπάνια ομορφιά τους σε ολόκληρο το Αιγαίο. Σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από τη Χώρα, βρίσκεται το Χαλκί. Ένα ακόμα γραφικό χωριουδάκι είναι και ο οικισμός των Τρίποδων, ένα χωριό με παραδοσιακό κυκλαδίτικο τοπίο. Ο Δαμαριώνας, το  Γλινάδο, ο Δαμαλάς, η Γαλήνη, η Κωμιακή, το Κεραμί, ο Κόρωνος, οι Μέλανες, το Δανακός, το Αγερσανί, το Κουρουνοχώρι, το Σαγκρί, η Μουτσούνα και το Αγγίδια είναι τα πιο γνωστά χωριά στην Νάξο που ολοκληρώνουν ένα όμορφο γραφικό αρχιτεκτονικό παζλ.

Μουσεία της Νάξου

Ένας μικρός αριθμός από μουσεία στην Νάξο, έρχεται για να συμπληρώσει τα αρχαιολογικά και πολιτιστικά αξιοθέατα του νησιού. Το πιο γνωστό μουσείο είναι φυσικά το αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου που βρίσκεται στη χώρα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του κάστρου. Εξίσου ενδιαφέρον και με σημαντικά εκθέματα είναι και το αρχαιολογικό μουσείο της Απείρανθου. Εκεί εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές σε ολόκληρο το νησί, με πολλά από τα ευρήματα να χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια. Στην Απείρανθο συναντάμε και το Γεωλογικό Μουσείο της Απειράνθου που ιδρύθηκε το 1964. Το μουσείο προκαλεί το ενδιαφέρον πλήθους επισκεπτών από όλo τον κόσμο. Στην Απείρανθο επίσης ο επισκέπτης συναντά και το λαογραφικό μουσείο του χωριού. Ένας ακόμα πόλος έλξης των τουριστών της Νάξου, είναι και ο αρχαιολογικός χώρος Γρόττας κάτω από την πλατεία της Μητρόπολης.

Χάρτης της Νάξου

Χάρτη και τουριστικό οδηγό της Νάξου μπορεί να προμηθευτεί κανείς από επιλεγμένα σημεία σε ολόκληρο το νησί. Ο χάρτης της Νάξου είναι μια πλούσια πηγή πληροφοριών και εικόνων, ο χάρτης θα βοηθήσει όσους βρεθούν στο νησί να μάθουν για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και για τις δραστηριότητες και ιδιαιτερότητες του κάθε σημείου όπως πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, γαστρονομικές απολαύσεις, ήθη και έθιμα. Παράλληλα μπορεί να ανακαλύψει όλα τα ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία του νησιού και φυσικά όλες τις πανέμορφες παραλίες που υπάρχουν.

Νυχτερινή ζωή στην Νάξο

Η νυχτερινή ζωή στην Νάξο είναι όπως και στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων μια από τις καλύτερες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος στις καλοκαιρινές του διακοπές. Το νησί της Νάξου έχει καταφέρει να διατηρήσει μια ιδιαίτερη ισορροπία στην νυχτερινή ζωή, με αποτέλεσμα, τα γραφικά σοκάκια του να κατακλύζονται από θαμώνες που απολαμβάνουν το ποτό τους ή κάποιο παραδοσιακό τοπικό κρασί. Ο κόσμος τα βράδια συγκεντρώνεται στην χώρα, μιας και εκεί είναι το κέντρο της νυχτερινής ζωής στην Νάξο. Τα περισσότερα χωριά του νησιού δεν διαθέτουν καταστήματα και βραδινά μαγαζιά αν και υπάρχουν εξαιρέσεις.

Διαμονή-Ξενοδοχεία στην Νάξο

Ψάχνεις για διαμονή σε ξενοδοχείο στην Νάξο; Το Travel Project σε βοηθά να βρεις οικονομικές προτάσεις για διαμονή σε ξενοδοχείο στην Νάξο. Ξενοδοχεία στην Χώρα της Νάξου αλλά και στα γύρω χωριά. Επέλεξε μια διαμονή σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο λιμάνι της Νάξου. Αν είστε από εκείνους που προτιμούν ένα ξενοδοχείο κοντά στα αξιοθέατα και τις παραλίες του νησιού είμαστε σε θέση να σας βοηθήσουμε για την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Διαμονή-Ενοικιαζόμενα Δωμάτια

Ψάχνεις για διαμονή σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην Νάξο; Το Travel Project σε βοηθά να βρείτε οικονομικές προτάσεις για διαμονή σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην Νάξο. Ανακαλύψτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και studios στην Χώρα της Νάξου αλλά και σε κοντινούς οικισμούς. Επιλέξτε μια διαμονή σε ένα κατάλυμα κοντά στο λιμάνι της Νάξου. Αν είστε από εκείνους που προτιμούν ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο κοντά στα αξιοθέατα και τις παραλίες του νησιού είμαστε σε θέση να σας βοηθήσουμε για την καλύτερη δυνατή επιλογή.